Herbata czarną i zieloną znam ale co to jest oolong?

 Oolong nazywany też ulung bądź po prostu herbatą niebiesko-zieloną, turkusową to rodzaj półfermentowanej herbaty z Chin, Tajwanu bądź też Indii, Nepalu i Wietnamu.

 

Jak ona wygląda?

 Brzegi liścia które uległy fermentacji w największym stopniu przypominają wyglądem herbatę czarną zaś jej środkowa część wygląda jak herbata zielona.

 

Jak ją parzyć?

 Przed zaparzeniem warto opłukać liście w celu usunięcia pyłu i tak zwanego „obudzenia” liścia. Następnie 2-3 gramy herbaty oolong parzymy w 170 ml wody o temperaturze 95 °C przez około 2-3 minuty.

UWAGA ! Warto w tym celu użyć zaparzacza aby po wyciągnięciu herbaty z wody móc ją zaparzyć ponownie.

 

Jak powstaje ta herbata?

 Herbata oolong poddawane jest kilku etapom obróbki dzięki czemu nabiera swój unikalny smak

  1. Więdnięcie – na słońcu lub wietrze – proces ten polega na usunięciu wilgoci.
  2. Chłodzenie – składowanie w zacienionym miejscu aby zmniejszyć temperaturę liści.
  3. Podrzucanie – ma na celu wykruszenie bocznych krawędzi liści w celu zwiększenia powierzchni koniecznej do utlenienia.
  4. Chłodzenie i podrzucanie powtarzane są kilkukrotnie.
  5. Zatrzymanie utlenienia – liście podgrzewane są do wysokiej temperatury w specjalnych garnkach.
  6. Zwijanie – liście tej herbaty zwijane są w nitki bądź bryłki aby całkowicie nie straciły wilgoci
  7. Prażenie – odbywa się w niskiej temperaturze aby osuszyć listki i nadać jej odpowiedni smak
  8. Transport
  9. W tym miejscu można się już zachwycać bogatym aromatem herbaty :)

 

Właściwości herbaty oolong

 Herbata oolong łączy w sobie właściwości herbaty zielonej i czarnej a między innymi:

  1. Poprawia metabolizm tłuszczu dzięki czemu wspomaga odchudzanie
  2. Działa przeciwnowotworowo – wychwytuje wolne rodniki
  3. Chroni przed udarami mózgu oraz miażdżycą tętnic.
  4. Zmniejsza poziom stresu.
  5. Reguluje florę bakteryjną naszego układu trawiennego.