Czerwonokrzew afrykański – Rooibos

Tak szczerze mówiąc to nie jest herbata! Prawdą jest, że ze względu na kolor naparu nazywa się go herbatą czerwoną jednak Rooibos z krzewem herbacianym nie jest w żadnym stopniu spokrewniony. Rooibos to tak właściwie napar z bardzo drobno pociętych liści czerwonokrzewu afrykańskiego. Krzew ten dorasta nawet do 2 metrów wysokości a jego liście przypominają igły sosnowe. Zbiory odbywają się od lata do wczesnej jesieni.

Jak smakuje ten cały rooibos?

Napar ma specyficzny łagodny miodowy smak. Wyróżnia się brakiem typowego dla herbat zielonych i czarnych posmaku goryczy. Bogaty jest w przeciwutleniacze dzięki czemu pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcje komórek nowotworowych.

Kto może pić napar?

Rooibosa może pić każdy o każdej porze dnia, dzięki temu że nie zawiera kofeiny. Warto wiedzieć że rooibos to dobry sposób na pozbycie się bólu brzucha i kolki u dzieci.

Właściwości

  • Duża zawartość minerałów: cynk (wspomaga prawidłowy metabolizm) magnez i wapń (mocne kości i żeby) żelazo (ważne w procesie dostarczania tlenu do komórek naszego ciała)
  • Nie zawiera kofeiny – dzięki temu nie pobudza i można go pić bez ograniczeń wiekowych.
  • Zawiera polifenole – działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
  • Nie zawiera kwasu szczawiowego – nie tworzy kamieni w nerkach.
  • Równoważy poziom cukru we krwi dzięki zawartemu w niej aspaltahinowi (rzadki przeciwutleniacz)
  • Regularne picie naparu może chronić przed Parkinsonem i choroba Alzhaimera.

Sposób parzenia

1 łyżeczkę parzymy w 95 stopniach przez około 4 minuty bądź gotujemy na wolnym ogniu przez ok 10 minut.

Rooibos "Skarby pszczół" z dodatkiem pyłku kwiatowego, ananasa, bławatka i słonecznika.